Mala krčma Skalinada - Volosko
dodaj u favoritedodaj u favoriteprijavi se na mailing listumailing listakontaktkontakt

Arhiva

Mizantropija > Povratak na popis
4.1.2010.

DALJE NIZ CIJEVI

ili celestinsko proročanstvo 2 ili domaći otpor

Sanjao sam da je 2010 godina. Sanjao sam da sam se posrao u centar opatijske fontane na Slatini. Marko Dragičević me vidio i prijavio onom debelom postolaru porculanskog imena koji se gura u politiku. On me prijavio policiji koja više nema grb na uniformi nego kameliju i sardelicu. Strpali su me u zatvor i odmah osudili na smrt paljenjem na električnoj stolici koja je postavljena u preuređenoj Ljetnoj pozornici. Nema milosti, papa ne želi ni čuti.

Ogorčeni građani Opatije gnjevno i u bijesu s bakljama i vilama šeću oko zgrade zatvora i urlaju: "KILL KILL KILL KILL KILL" (što znači ubij ali na engleskom???!!!!).

Zadnja noć. Ponudili su mi da izaberem večeru. Rekao sam bilo što samo da nije iz "Skalinade" i donijeli su mi kebab.

U ponoć je stigla novinarka Novog lista V.Šimičević zbog intervjua:

"Pa kako i zašto ste se posrali u fontanu?"

"Pa uhvatila me panika... nekako mi se čini da je u zadnje vrijeme u Opatiji sve dobro... gradjani su se pobunili protiv pločica, onih žutih... Jabuka organizira koncerte i omladinski život... konobari su sretni... imamo šatore... uglavnom, predobro, pa sam se posrao u fontanu... a i htio sam da me uvrste u rubriku Crne maće lista Opatija..."

"Da li mislite da podneblje i karakteristike nekog mjesta utječu na ćud neke osobe u smislu mogućih akcija ili poteza?"

"Ne. Mislim kod nas ne, sjećam se hrpu vršnjaka koji su i dalje šupci samo im dob i karijera dozvoljavaju sofisticiraniju korupciju, duhovnu i tjelesnu... a i sjećam se jednog konobara s brkovima i lančićem kad je stigao prije 30 godina... odmah je bio spreman za posao i stalno je pričao o pičkama i novcu i sada je šef ili vlasnik nekog ugostiteljskog objekta i dalje priča o pičkama i novcu... dakle svejedno je kamo ga pošalju... vjerojatno samo u vlastitom domu ne može pričati o pičkama i novcu... i zato je tužan... valjda..."

"A duh?"

"Duh čega? Servilne provincije... car, kralj, maršal, doktor, postolar? Mislim, htio sam se posrati u fontanu ispred zgrade općine ali je bilo zauzeto, occupied..."

I odjednom svjetla zatreptaju i uz čudno skvičanje i dim u ćeliji se pojavi Ivo Robić ali s trolovskim ušima i zelenom odorom i lagano intonirajući ispriča:

"Carica Maria Anna, supruga bivšeg cara Ferdinanda I, provela je u vili "Angiolini" gotovo tri mjeseca i to je skrenulo pažnju bečke aristokracije na Opatiju. Stranu elitu posebno su iritirali ostaci pučke kulture, koja je tinjala još dugo nakon pretvaranja Opatije u "svjetsko liječilište”. Ona se manifestirala u - za (malo)građanske pojmove - preslobodnom ponašanju puka, što je doživljavano kao otvoreno protivljenje javnom ćudoređu i društvenoj hijerarhiji.

U vrijeme kada su "Južne željeznice" u Opatiji otvorile svoje prve hotele bilo je još sasvim uobičajeno da lokalno stanovništvo tijekom ljeta odlazi na kupanje u luku i drugdje gdje nije postojalo nikakvo službeno kupalište. Muškarci su se ondje kupali potpuno goli, što je djelovalo šokantno za lječilišne goste. Ta je pojava brzo morala biti iskorijenjena, a da bi se to postiglo moralo se posegnuti za "represivnim" mjerama (hehehehehe!!!!!!!!). Donesena je zabrana kupanja bez GAĆA i kupanje u lukama Volosko i Opatija općenito. Djeca su za kupanje morala nositi maramice, muškarci gaće a žene majicu i ostalu uobičajenu odjeću.

Franjo Poščić iz Gornjeg Rukavca se međutim i dalje kupao gol u luci pa je zato bio kažnjen. (hehehehehehehehehehe!!!!!)

Muškarcima je bilo dopušteno kupanje na Črnikovici i to od 11 do dva i poslije podne od 5 do osam. Ženska zona za kupanje je bila od vološćanske Puntice do Lipovice i to tijekom cijelog dana.

Vlasti unatoč donošenju strogih zabrana i kupališnih propisa nisu uspjele suzbiti kupanje i sunčanje na morskom žalu izvan građenih kupališta, što je izazvalo stalne pritužbe stranaca zbog "nemoralnog ponašanja DOMAĆEG puka."

"Hehehehehehehehehe jebote koji otpor tuđincima a?" - cerekala se Mačka koja je donijela kolač sa sakrivenom

turpijom u njemu pa smo Ona, Ivo, Vedrana i ja zbrisali van.

JMBTinturić

web by Stylefor.Bees