Mala krčma Skalinada - Volosko
dodaj u favoritedodaj u favoriteprijavi se na mailing listumailing listakontaktkontakt

Arhiva

Mizantropija > Povratak na popis
17.2.2009.

KAD SMO BILI MALI VOLJELI SMO BASNE - BAJKOVITE PRIČE U KOJIMA ŽIVOTINJE VODE GLAVNU RIJEČ PA EVO JEDNE ili UVIJEK JE BITNO IZVUĆI POUKU

GOSPODIN ADRIJAN I PATKA (THE DUCKTALE)

Gospodin Adrijan je bio filigranist što znači da je većinu vremena provodio u stražnjem dijelu svoje filigranske radnje i na veoma preciznim spravama brusio, šiljio, dorađivao i ukrašavao razne đinđuve, nakit i sve one lijepe i beskorisne kameno-metalne predmete. Povučen, usamljen i dosadan tip, jedan od onih pedantnih tipova koji teže perfekciji ali nikad se ne zna zašto i naravno zgrožen ne-perfekcijom ostatka svijeta nije se previše upuštao u njega.
Živio je kat iznad svoje radnje i noći je provodio je zabavljen svojim suludim hobijem - omiljene knjige je prepisivao na poseban papir i odvratno prelijepim rukopisom, želio je imati nekakvu biblioteku koja je njegova, drukčija, i većina stana su bile police s tim njegovim "knjigama": Ilijade, Odiseje, Tolstoji, Biblije i Lolite - endless lista, predivno ispisane i uvezene. Gospodin Adrijanov svijet.

Ponekad se šetao uz more i u jednoj od tih šetnji pronašao je patkicu, živu malu patku koja je valjda dolutala i malo sjebana plutala po uvalici. Izvukao ju je i odnio kući, oprao, nahranio i ugrijao.

Patka je postala dio svijeta gospodina A. i stalno ju je nosio u krilu, dok je filigranirao, dok je prepisivao knjige, na glas je čitao rečenice koje će lijepo-prepisati a kad nije prepisivao iščitavao joj je "svoje" knjige. U par tjedana smotana patka je saznala sve što nije htjela, umjesto da kvače i pluta sjedila je u krilu i gledala kako se brusi srebro i piše veliko i lijepo A, B,C i dalje. Djelovalo je da im je nice.

Jedne večeri kad je gospodin Adrijan napokon zaspao patka se iskrala iz njegovog krila i sišla u radionu i najboljom brusilicom izbrusila svoj kljun u veoma oštri spiralni šiljak (kao vadičep samo bolje) i na papiru, ljepše nego što gospodin Adrijan može zamisliti, perfect-lettering, novim "kljunom" natofanim tintom napisala "GONI SE U PIČKU MATERINU I TI I TVOJ FILIGRAN I TVOJ PREDIVNI KRASOPIS I TVOJE KNJIGE", popela se natrag u stan, na prsa gospodina A. položila papir sa natpisom i onda ga izbola po rebrima i trbuhu i po vratu, svoj savršeni-šiljak-kljun filigranskom preciznoću je zarivala u tijelo gospodina A. tako da ovaj to nije ni osjetio ni probudio se a krv je lagano curila iz njegova tijela (to je naučila slušajući dijelove iz knjige "The art of Chinese torture"). Kad joj je dosadilo kvaknula je i odgegala van iz stana.

JMBTinturić

p.s. kada sam ovo pročitao Mački sjela mi je u krilo i zaspala!

web by Stylefor.Bees