Mala krčma Skalinada - Volosko
dodaj u favoritedodaj u favoriteprijavi se na mailing listumailing listakontaktkontakt

Arhiva

Mizantropija > Povratak na popis 28.06.2007

SIRIMMIRIS, SJENE BOJE ELI PATETIKA POST OPERATORIJA

GUW  - OPPDakle ovo je 40. ploča G.U.W - a , 29. Partijske ćelije a nulta G.U.W(srce) ONE PIECE PUZZLE!  Kako sam negdje već rekao sve je počelo u Žminju  kao " ...ajde bre da snimimo Etnocid " (12. ploča , 2002.)  i evo nas tu!
Tenkju Franci i svi Guwovci i Ćelijci i Gisovci unazad, sada i unaprijed i tenkju onim nekima!!!!!
Za ovu Puzzlijadu smo imali pet proba i onda otišli u studio a svirili su
Franci Blašković - vokal
Josip Maršić Broz Tinturić - kitare 
Ratka Rural - vokal , synth 
Leopold Leo - drms , editing of drms i povijesna rečenica "...ajmo sve snimiti bez zraka!"
Gay Lo - kitare ,  jazzy vokal na 4.
Bartol Juha - bass 
prateći vokali i pizdarije od šuški , pljeskanja , lupanja , zvončića , metalofona , syntheva , elektronike  i ne znam više - SVI!
Muziku su osmislili Tinturić i OPP a textove Franci i kolege Marko Vojnić - GIN i Bojan Žižović - Žižo a dodatak eseju o Abebe iliti anti-manifest Snifonije patetike Mladen Lučić-Luce lindarsko-lublanski.
Sve je snimio , mixao i dovršio Zoran Medved - Medo u studiju Manufaktura u Industrijskoj u Rijeci.
Domixavano i masterizirano u G.I.S studiju Kastav. Igor Sušanj majstor.

Spešl gests :
Zoran "Cool" Medved - synth, vokali, perkusije i štjznm
Marko "Ravi" Žele - sitar, trombon, mandolina, frula, tabla, neke perkusije kojima ne znam ime i neku puhalicu kojoj ne znam ime
"Žan Mišel" Šarar Ivan  - klavir, synth, organ i poneki vokal
Enver "Čajavec" Krivac - usisivač na 6.

Spejs - gests : Dobriša , Beco , Lino i Grabi ,
Fimejl - gests : Lea , Barbara , ona jedna s naočalama - mislim da je cura od Krivca,  Mila, Milijana i mislim da je jedna od ENI - ca prošla ali ne znam koja
(ovi space i fimejl nisu ni svirili ni pjevali ali su kao goodvajbrirali!)
Cover je učinio Dražen Vitolović!
Tenkju Puzzlima i  Medvedu i svima na općenito dobrom duhu!!!
I Srki na vinu!
Dušebrižnik ploče je Aleksej "Food truck" Červar. Tenkju!

 

pesme:

1. Istra se blista, Fritzka se kuri, Walter se smije / intro
2. Ulje na platnu  / mantra
3. Miris sirim, patetiku postim / blues
4. Miles Davis (i like jazz) / heavyfunk
5. Abebe Bikila džornale dila / balada
6. Ljubavna / hardsamba
7. Navuci me na smeh / mudra piesma
8. Lili od silikona / punky
9. Jebeš Vincenta / spacerock
10. Pas mater / hippie hard

Album nismo snimali jer imamo po tri riječi u imenima bendova
jer znači da bi slijedeći trebali ili mogli snimati sa Agressive snail attack a nisam baš siguran ili My Body Moose hmmm?????!!!!!!!  
Pazeli/puzzlei zašto smo snimili ploču?
Koliko se ja sjećam a to nije uvijek pouzdan izvor,  ta je ideja postojala neko vrijeme i kad se pojavilo ovih deset tema na akustičnoj gitari baš su "smrdjele" na suradnju sa OPP i zavukli smo se u njihov bunker i "izdžemali" ili točnije "iskrokijali" pesme i momci sa glupim imenima su sasvim elastično i zdušno prihvatili ideje; nazivi kraj naslova piesama su nam bile kao smjernice kako treba ali naravno to nema veze s ničim ili ima? Anyway ONE PIECE PUZZLE su velik bend sa velikom strašću za svoj medij i pratite ih gdje god možete! 
(fus1: ionako se uzajamno štujemo i družimo i pratimo a Bartol/Luka i ja imamo neku vrstu filozofsko-alkoholne veze; u parkovima ili uz more ili bilo gdje ločemo vino, lajemo na mjesec i zdvajamo nad sobom i svijetom, ponekad i nad ženama, plus on je školovan pa nešto i naučim). 
Onda smo se zavukli u Manufakturin studio, svi odjednom, zapravo bez vokala kako je to običaj u GUW-u da nemaš pojma kako će to "The Singer"  obaviti  i snimali smo Prvi dan nakon kojeg smo pali u depresiju a poslije išli u Palach a onda smo snimali Drugi dan i bili sretni i išli u neku mexičku pizzeriju na Rešetare (negdje blizu Karabajića).
(fus2; ideja je bila uhvatiti zvuk benda zajedno, sirovo, sa par mikrofona, ono što smo sposobni proizvesti zajedno uživo a onda na to dodati "orkestraciju" koja nam se činila pripadajućom).
Onda "loša vijest"; Franci je doša' i snimio sve vokale, glavne, prateće, zborove i to sve super jer je ovaj put ipak poslušao demo koji smo poslali ili kako Tubin kaže "...ako je Gazda na-napred mi možemo biti i pijani"!
Onda je meni počela mala panika jer nisam imao blage veze što sa Ratkinim vokalom jer kako nismo vježbali s vokalom a kamoli s dva mislim da mi je upitnik na glavi bio jako vidljiv ali kako kažu "..she did a tremendeous job" i odradila super svoj dio vokala i tako smo  izbjegli zamku da samo prati ili "vrišti"  a stvari su dobile "boju" za koju nismo znali: možda je tu dio odgovora zašto smo snimili ploču!  Tako da sad imamo "duete"; pravi "šlagerfakeri" a Ratka je dobila  nadimak "Foxy"    (lijepa a mudra za glupane koji ne znaju engleski )!! Moram priznati da je na mene djelovala veoma inspirativno, nešto kao muza jer kao potpuno netalentirani glazbenik uvijek crpim ideje i energiju od negdje drugdje ili od nekoga, potpuno bez kontole zašto se nešto dogaa ali skroz slijedim taj "nepoznat" put, mislim imam inicijalnu ideju ali ulaskom drugih, stvari se najčešće transformiraju u nešto drugo, srećom za mene na bolje! Hahaa!
Poslije smo dosnimavali i zvali svakojake  "Majstore" da popune sound i uživali  njihovoj predanosti; Žele je donio pola shopa svakojakih instrumenata a Šarar je vježbao i previše (on ipak dolazi iz ozbiljnog svijeta glamoura i papparazza hahahaha), Krivac je dovoljno da stoji u studiju  a Medo (frendsnimateljetc) se samo smiješkao a super je vidjeti njega da se smiješka "...hajde da se smejemo"  i tu je dio odgovora zašto snimismo ploču.
Dakle zabavno i cool vrijeme i album je  takav, COOL, sigurno ne zabavan  i bez preseravanja zahtijeva da ga se presluša u komadu kao jedno malo trip iskustvo. (nešto kao sgt.Pepper na alkoholu i lošoj domaćoj travi )    
Mislim da su songovi postali mali "audio" filmovi i da se zgodno snalaze sa textovima  a gdje to sve spada u nekom "glazbenom" svijetu kojeg ionako smatram konstipirajućim, nemam pojma, vjerojatno nigdje,  a  ispada da ne znam ni zašto smo snimili album ili znam????!!!!!! 

                                                                               JMBTinturić '07

 fus3 : kao 40-ta ploča pa sam uzeo prostor za fantaziju zvučnu i slovnu; mi pacijenti iz klinike GUW (naplavina zdrkanih emocija ili frustracija, ne znam više) gledamo na "song" kao podlogu za Francijeve ili čije već textove, nismo genre - reading situacija, veoma lako ćemo napraviti odvratnu i bučnu pjesmu a odmah nakon nje neku "autističnu" baladu ili čak pop song, naravno da brinemo o finalnom izgledu svega ali na način kojeg taj dvo-trominutni "iščupani" svijet sam traži. Ćelija je bolesno inklinirana da stvara zvuk, kakav god i da taj zvuk karakterizira pjesmu (zato nas i ne puštaju blizu mixera već mjesecima hahahaha) i svjesni smo limita koje nam tempo snimanja albuma nameće - just forget za neke stvari ali zbog toga smo razvili jedno možda i starinsko poimanje "songwritinga" - tko god ima ideju  podijeli je drugima koji dodaju svoje veoma "specifično" viđenje, stisnemo crveno na snimalici i there we go, poslije ovisno o vremenu doradimo, Igoru (snimatelj i mixman etc. ) padne šećer na 17 i end of story. Naravno da neke stvari spontano dobiju logiku a neke malo teže, ponekad uopće ne ali to je što smo kao "organizam" osjetili i prenijeli.
A Francijeva poetika je Francijeva poetika, mislim ovo nije jebena PR
situacija, ali sve je tamo na pločama, uzmi ili nemoj, najgore je ovima što glume da razumiju . Fuck off!
Mi smo blesava i žedna familija sa puno "baštardina" koje jako volimo!
Puzzlejci welcome to the Family!
fus4 : dokaz da sam prilično poludio ili Tinturić je gotov prvi čin: sanjao sam (potpuno pijan i još nešto) našeg bubnjara (bivšeg doduše) Fredija u kavezu sa brdo djece a drugi dan Urbana kako mi krade cipele!
Valjda postoji objašnjenje?
fus 5:  04.07 sviramo kao promociju ovog albuma na Morskom Prascu na Kantridi kao after otvorenja izložbe u Muzeju moderne umjetnosti "10 godina MMC i 40 godina kluba Palach"  

web by Stylefor.Bees