Mala krčma Skalinada - Volosko
dodaj u favoritedodaj u favoriteprijavi se na mailing listumailing listakontaktkontakt

Arhiva

Mizantropija> Povratak na popis 28.06.2007

Hodanje i zašto ne volim turiste ili pismo voajera

Dragi striče

Povijest, medicina, pshihologija, filozofija, antropologija, religija, politika, umjetnost i pravosuđe pa čak i Hollywood  već stoljećima ispituju, ispisuju, analiziraju etc. čovjekov postanak, smisao, svijest-podsvijest, moral, dobro-zlo, nadahnutost, sexualnost, sklonost ovome ili onome, bilo što. Mene osobno za sve to boli kurac, svejedno mi je je li čovjek ubojica ili svećenik, nadahnut ili prazan, progonjen demonima ili uspješan u poslu, sexualno frustriran ili srhvan tugom. Sve je to tu i sve je to zbog nečega i sve to može biti manje ili veće od Života. Who cares ?
Ionako sve zaboravljamo ili praštamo .
Ne percipiramo i progutamo.
Mene više zanima kako ljudi hodaju.
Ne kao brzo ili sporo, elegantno ili šeptrljavo, tiho-glasno, pederski - vojnički – balerinski - mesarski ili bilo kako se ti pokreti nogu i tijela mogu opisati.
Ono što me zanima više je jedna pseudo opservacija koja naravno nikome i ničemu ne koristi.
Stavimo to ovako; svi hodamo (okay svi koji možemo) bez obzira tko smo, što smo, gdje smo, gladni, žedni, u ratu, na planinama, uz cestu,  zaljubljeni, po shopping centrima i još milijardu situacija, na mjesecu smo navodno hodali, po dnu oceana, u snu,  svugdje se hoda, postojali uvjeti ili ne. Naravno ima i drugih situacija i stvari koje radimo, jedemo, seremo, vozimo etc.etc. ali fokusirajmo se na  hodanje kao nešto što osim sposobnošću (preskočimo volju) nije ničim drugim određeno; što god da je ako možeš hodaš, u maloj mračnoj samici od dva metra hodaš lijevo desno, u najsušoj pustinji bez orijentira hodaš, slomljena srca ili nakon ubojstva, da si najgora osoba na planeti prošećeš se, možda i lakše nego nešto drugo.
Dakle recimo da je hodanje ostalo kao jedna pra-nevina aktivnost, na jedan halucinogen način netaknuta od svega.
Naravno teorija je slinava ali ima dalje.
Sada bi mogli dramiti i mudrovati zašto netko ovako ili onako hoda, da li možemo prepoznati budućeg diktatora ili nevjestu, carinika ili neradnika, iznimno lošeg redovnika ili super-drolju (svi u civilu  jer inače ...) čovjeka pod stresom, uspješnog, sretnog, lažnjaka etc. etc.. Vjerojatno i možemo ali to je stupid i beskorisno; vjerojatno po hodu možemo detektirati kako tko doživljava sebe i okolinu, koliko oprezno stavlja nogu na asfalt tako možda doma nježno stavlja ruku na mačku ili na susjeda, whatever, nagrublja vojničina doma hekla, peče kolačiće  i sanja mir! Nebitno, svatko može što hoće iskazati hodom i svatko to može pročitati ili ne, koristilo to ikome ili ičemu. Who cares!
Jedino koga možeš i moraš i odmah ćeš prokljuviti su TURISTI!
Najgora, najnehumanija i nabezveznija i naubojitija verzija dvonožaca-hodača!!!!
Potpuni promašaj!
Oni dolaze organizirani, pripremljeni, oboružani a potpuno "bezsvjesni" sebe i svega oko njih!
Na njihovom putu sve je važno, svaki korak, svako stablo je iznimno (kao doma ga nemaju isto lijepog i zelenog), iz svake (betonske) fontane je Isus napojio nekoga, u svakoj crkvi stanuje Bog, svaki kamen je donešen iz Rima, u svakoj ulici je neko nekoga poljubio ili ubio, svaka šuma krije bajku a svaki brod priča priče, sve je od-negdje i od- nekad! Uf!
Pod krinkom srdačnosti i "hellou..bonjour...zdravo...pingpong....how are you? Wo ist das bratwurst? He dipaj me ca cuce, uxmy puixcku! WE would like to buy some souvenirs!" (prisjećak je prijevod a znači umetak za mozak koji te podsjeća) attitudea kriju se jednospolci (svi imaju pičku i debelo-zaobljeno-viseće meso između te pičke i trbuha) koji se bezvezno muvaju svijetom, sve bilježe i dokumentiraju jer nemaju trenutnu i aktivnu memoriju, sve moraju dotaknuti a najgore je vidjeti ih kako hodaju bolje rečeno sline naokolo poput najzlijih puževa čija je slina kiselinska oznaka njihova "posvećenog" puta.
Potpuna misija, poslanstvo i nezbunljivost a pola gluhi - slijepi -  a pola slijepi te gluhi! Užas! Njihove noge i obuća uopće ne ostavljaju tragove već brišu prijašnje i postojeće,  njihov hod nije gibanje tijela nego trošenje sloja po sloja ove planete. Kompletan horror!!!!!!
(kao kad Marlon Brando u Apokalipsi maže glavu vodom iz zdjelice , u polusjeni i izgovara "Horror, horror!").

toliko od mene, tvoj JMBTinturić

web by Stylefor.Bees