Mala krčma Skalinada - Volosko
dodaj u favoritedodaj u favoriteprijavi se na mailing listumailing listakontaktkontakt

Arhiva

Mizantropija > Povratak na popis 28.05.2007 

Bolje da sam išao u školu nego u Skalinadu ili ne ?

Kada sam prvi put došao u Skalu  to mi je umalo bio i zadnji put ali izgleda da mi se dopalo .
Naime sadašnji vlasnik Čer i još neki momci i ja imali smo bend zvan Porko DIO (veoma uspješan ; tri koncerta ; sa prvog nas je otjerala publika, na drugom pobrala murja a treći je bio bez veze ali nas je radovalo ; mladi-radi se o 85-toj ili 86-toj-i nabrijani mangupi koji su razbijali prozore i bacali klupe u more , rigali posvuda i slušali  Stooges-pogodi zašto) dakle taj bend je vježbao u Voloskom u Liburniji u malom sobičku , na pola zida dvorane u kojoj su vježbali karatisti - oni dosadni ljudi u bijelom koji dašću i straše zrak  a navodno su cool - koji su često lupali na naša vrata i zahtijevali da prekinemo "..to sranje" . Uglavnom bi ih poslušali jer nikad ne znaš što su jeli taj dan , meso ili mrkvu, no taj Dan (D-DAY) smo bili malo impresionirani šašavim duhanom i "hrabri" i kad je jedan od Bruce Lee-jeva zalupao na vrata i rekao dosta netko od nas je odbrusio :"Jebi si mater glupane !!!"  i na naše "veliko čuđenje" momak je uzvratio : "Sad ću vam ja doći gore pa ćemo vidjeti ko će kome jebat mater!!!" Baš čudno ha !?! Mislim da nismo ni ugasili pojačala ,  ni portun preko kojeg smo morali skakati da bi ušli nije bio problem (na tom portunu počinje moja ljubav prema poderanoj odjeći) sve skupa u 8 sekundi mi smo trčali prema meni tada nepoznatoj Skali. Negdje na onim stepenicama otkud već vidiš Skalu , Čer koji je znao već za S. vikne "EEj tu je birc, sklonimo se!!" i nego kako nego smo se sklonili !!!!
Uletjeli smo unutra , sjeli za prvi stol i srećom uspjeli brzo naručiti , popiti na ex više od pola pive i maznuti punu pepeljaru s drugog stola tako da izgleda kao da smo satima tamo jer nas ovi karate-kidovi  na sreću nisu nikad vidjeli . Kad je prošlo jedno desetak minuta skužili smo da smo "safe" i bla bla !
Skalinada je bila tipična - bezlična - soc-krčma- bijeli- zidovi- ogroman- šank (drukčije postavljen nego sad) malo smiješnog dekora - uvijek mi se sviđao mali  crveni svjetionik u kutu (kao na moru smo) - mali stakleni frizer sa jednim kuhanim jajem i jednom slanom srdelom i jednim napola narezanim limunom i sjećam se da bilo jako bijelo svijetlo , onako malo too much! Drugu sobu nisam mogao vidjeti od tamo gdje smo sjedili  ali sam čuo neko polu-urlanje :
A za šankom su stajale dvije osobe koje su otada meni i mnogim drugima promijenili svjetonazor i krvotok : Teta Mare i njen sin Aldo (sada nažalost R.I.P ) ; Mare , simpatična i srdačna ženica u borosanama i s volaniziranom košuljom  i Aldo , poširoki i malo odsutni tip jake "obrijane" brade u nekoj šmekerskoj košulji, oboje sa veoma upečatljivim očima , stajali su tamo i promatrali nas i u jednom trenutku došli do nas i Mare je pitala Alekseja Č. "Si ti od Červari?" ili tako nešto ; uglavnom ispalo je da se znaju i bla bla i na pitanje šta radimo tu ispričali smo da sviramo i blabla  i Aldo sjedne za naš stol i odmjeri nas svih i izusti "Ča je Travolta , ča ste tamburali ? " a teta Mare mu je viknula "Daj ne gnjavi omladinu!" (to su postali jedni od lajt motiva slijedećih 15 i više godina) . Tako smo se upoznali i sada nakon toliko vremena i svega što se desilo tamo ne mogu nego biti happy i imati jedan poseban i romantičan osjećaj prema njima i prema Skali i prema mnogim "drugar-icama" iz Skale ali o tome drugi put.
Back to troubles!
Dok smo pijuckali i čavrljali sa M. i  A.   ona buka iz druge sobe  bliže zahodu (zapravo tamo je sve blizu zahoda) je postajala sve jača a Mare je sve češće nosila tacne piva i rakije tamo iza ; dakle "veseljaci" su tamo pomislih i  u jednom trenutku cool odem u WC i bacim pogled na stol gdje su bili "veseljaci" i skužim da tamo sjede jedni od onih tadašnjih (a i sadašnjih) dosadnih opatijsko-vološćanskih pijanaca ; oni tipovi crvenih noseva i sivih lica , vodenih, podkrvljenih i u jednu točku fokusiranih očiju , koji kad ti žele nešto reći te "priljateljski" stišću za onaj mišić između vrata i ramena i izhrakaju ti uho , čiji dah iz ustiju podsjeća na sve čarape svih vojnika ikad , nose koledžice i bijele čarape i čija svaka rečenica počinje sa "SSŠŠSSLLLUSSŠŠAJ stari da ti ja ..." (okay ja volim piti i često sam s one strane  stvarnosti ali ovi su bili horror) i dok tako ja "poetiziram" o njima skužim da sam postao "fokus" tih "ljubavlju" natopljenih očiju i jedna od tih 15 očiju  su zaviknula  "ŠTA JE OVO?????"  a sva ostala su me žešće izskenirala . Naravno zbrisao sam nazad i pravio se nevidljiv - mislim da se (siguran sam ali ovo je kao priča) uzvik  i skening odnosio na moj izgled koji im se nije dopao ( poderane hlače , prevelika košulja , glava poluobrijana a polu- ne , blijed od hasha , uglavnom  za njih groza ; zapravo tko šta su oni vidjeli onako pijani , pada mi na pamet "strah i prijezir" hahahahahaha) .
Dakle da malo ubrzam ; tamo sjedim i strepim i slušam kako urlaju da bi trebalo "nekoga" razbiti i napeštati i tada se jedan od "znanstvenika" pojavi ispod volte u S. i snimi me i vikne "Ej najebo si , oči ću ti iskopati!!!!!!!" i nešto izgrglja i okrene se braći i pita ih da li netko ima nešto čime se može oko izvaditi , oni kažu "...ne ali pogledaj u ormaru , zahodu , nađi nešto i  iskopaj to oko  i vrati se tu da pijemo..." (mislim da oni nisu shvaćali toliko ozbiljno nakanu ovog okuliste)  i JA u  panici i strahu govorim ovoj svojoj braći "Daj fuck of bježmo od tu !!!!!!!!"
a oni "opušteni" kao "ma ne ovi se zezaju" zezaju se kurac ; onaj psiho bjesomučno tumara po Skali i traži taj kurac da me kiklopizira , ovi na šanku odsutno bulje u ne znam kamo i tek kad je kreten skočio pred mene sa stalkom za kišobrane (onaj kao kod zubara nekad , 4 šipke povezane  krugom u kojem stoji posuda za vodu iz kišobrana) i viknuo "HA GOTOV SI PIČKA TI MATERINA SAD ĆU TI OKO.....urhfgtzcn!!!!!!"  ovi njegovi i ovi moji i oni na šanku  shvate da je party u kurcu , smire ovog psihoalkonauta (inače nadrkani i frustrirani bivši nogometaš i dan danas drkadžija)  posjednu ga , očitaju mu bukvicu "opet si se napijo šašavče jedan mangupasti..." (ono kao djetešce je malo pretjeralo a ono kreten za lobotomiju ,dno oceana i Ramba 9) i srećom se sve smiri ; mi smo popili i otišli a oni kreteni zapjevali "kad u loptu udri Tomba ona leti kako bomba...". Ja se uopće nisam smirio (koliko sranja za jedno popodne) ali sam drugi dan odmah išao tamo na pivo!
JMBTinturić '07

P.S. : To je jedini put da mi je u Skali bilo tako, sve ostalo vrijeme  koliko se sjećam uživam .

web by Stylefor.Bees